Following on from the initial part of the Garnethill Park project, an individual element from the park proposal was developed into a fully formed design. These designs were to be compiled into a package that could be sent to Glasgow City Council, explaining details about materials and manufacture.
Given the importance of the pyramid structure, it was decided to develop an element which would feature on the re-designed icon. This was in response to the antisocial behaviour that was taking place underneath the structure - a climbing wall would close off one of the sides of the pyramid, restricting access while also adding a non-prescriptive play feature.
The concept looked to emulate the cobbled effect used around the rest of the pyramid with hand holds shaped like sett's. The original design of the park had a distinct theme that was visible among all of the existing elements.
The holds were distributed in a specific pattern to make the wall challenging at different levels. Making use of varying sizes of holds also meant that smaller children would find it harder to reach a height where there is a potential risk of injury.
The design also incorporates the addition of wet pour rubber safety matting around around the bottom of the climbing wall.
This exploded axonometric drawing displays the different elements that make up the structure. The facing of the wall is made of a stone coated GRP - a material used for artificial climbing walls that gives the impression of stone. On top of this are the sett shaped holds cut from granite. The two square facing sheets are bolted to stainless steel plates in each corner. These plates are fixed to a frame made from hollow welded stainless steel bars. The whole structure is attached to the inside walls of the pyramid using brackets and concrete screws.
A 1:1 section scale model of the pyramid face was constructed.
Back to Top